Блог

Отзив на пациент С. Маркова

Направих си Foodtest за хранителна непоносимост , след като с приятелки си говорихме за различните храни и как  те се отразяват на всяка от нас.Моите приятелки си правеха тестове за хранителни непоносимости, защото им откриха Хашимото( автоимунно заболяване на щитовидната жлеза) и това им помагаше да не качват килограми.

Моите оплаквания бяха свързани с качване на килограми, подуване на корема, газове и запек. Дори ми се налагаше да пия слабителни чайове. Всеки ден спортувах и се хранех здравословно, но като цяло не се чувствах добре. Изследванията на щитовидната жлеза бяха в норма, но метаболизмът ми беше много бавен и задържах много вода, а това се прояви като целулит по бедрата. Косата ми се омазняваше още на втория ден след измиване и по рамената ми имаше множество гнойни пъпчици . Не харесвах това, което се случваше с мен. Мислех си,че ако на 30 години оставя нещата така, на 50 ще съм развалина. Трябваше да намеря изход от този порочен кръг.

След като чух техните отзиви и резултати, се поинтересувах и разбрах, че в различните лаборатории правят тестове за хранителна непоносимост към различен брой храни- 40, 80, 96 и този, който аз избрах към 220 храни. Изумих се, когато резултати ми излязоха- имах непоносимост към 44 храни, които аз консумирах почти ежедневно. Оказа се , че яйцата и киселото мляко са ми абсолютно противопоказани, а заради тренировките аз се хранех предимно с това. Хубавото е, че получих списък с кои храни мога да се храня без притеснение, кои да огранича и кои да изключа изцяло от менюто.

Първите няколко дни, след теста се чудех какво ще ям, мислех сиq че трябва да си сменя хранителните навици. Оказа се, че повечето неща си имат заместител. Например, сега вместо краве мляко закусвам с биволско, тъй като само то не ми е противопоказано. Кравето сирене, също смених с биволско. Картофите, заместих със сладък картоф, който между другото доста добре се съчетава с месо. Вместо масло и олио, използвам гхи за готвене и т.н.

След започване на новия режим усетих разликата веднага. Слабителните чайове вече не ми бяха нужни. Стомахът ми стана редовен, нямаше вече подуване и газове. През първата седмица свалих 2 килограма без да ограничавам количеството на храната. Сега се чувствам по- жизнена, лека и енергична. Не се притеснявам, какво количество ям, тъй като не пълнея, а поддържам теглото, което желая. Пъпките по рамената спряха да излизат, косата ми стана по- лъскава, а бедрата… няма да лъжа, че е трудно да се справя с целулита, но определено има подобрение.

Чувствам, че правя нещата по правилния начин и се храня както наистина иска моето тяло, а не според универсалните диети и препоръки на диетолози и фитнес инструктори.

С. Маркова. 32г. , гр. София

Related Posts