Блог

Храна и здраве: Най-добрите начини да съхраним свежестта на храните

Яйца

 

Време е да се справим с тях! Яйцата са сред храните, които изхвърляме най-често. Най-добре ги съхранявайте в оригиналната им картонена опаковка. Удобната кутийка, която е във вашия хладилник, позволява на миризмите да проникнат през хилядите малки пори, които покриват черупката. Яйцата също остават пресни по-дълго на рафта, отколкото на вратата на вашия хладилник, където температурата спада и се повишава постоянно.

Горски плодове

 

Устоявайте на желанието да измиете прашната картонена кутия с плодове, когато се приберете от пазар. Вместо това ги изплакнете бързо под течаща вода непосредствено преди употреба, или им се насладете веднага. Останалото съхранявайте в хладилника в съд, застлан с хартиени кърпи, за да се абсорбира влагата. Ако ги измиете първо, влагата ще развали плодовете по-бързо.

Брашно

 

Забавен факт: В килера ви може да дебне насекомо, наречено объркан бръмбар. Заедно с молци и други, тази буболечка обича да заразява брашното, зърнените ви храни и тестените изделия. За да ги запазите без вредители, махнете опаковката и ги преместете в херметически затворени съдове. Те могат да стоят във вашия шкаф или фризер.

Олио и зехтин

 

Въздухът, светлината и температурата са трите основни виновника за развалянето на храната. Гранясалото олио може да изглежда добре, но мирише и има ужасен вкус. Може да ви е по-удобно да държите зехтина, олиото и други масла за готвене до печката, но те издържат по-дълго, когато са далеч от топлина и светлина.

Гъби

 

Ако някога сте измивали гъби, знаете, че този зеленчук действа като домакинска гъба. Ето защо той става лигав във вашия хладилник. Независимо дали ги купувате в насипно състояние или опаковани, прехвърлете гъбите в кафява хартиена торбичка, за да предпазите от влага. Охлаждането е от ключово значение. При стайна температура гъбите губят по-бързо цвета и вкуса си.

Аспержи

 

Струва ли ви се, че нежните стъбла изсъхват по средата между магазина и вашата кухня? Отнасяйте се с тях като с букет свежи цветя. Подрежете краищата и оставете в чаша с вода, колкото да покрие дъното. Увийте върховете във влажна кърпа или покрийте с найлонова торбичка и оставете в хладилник за 2-3 дни.

Кафе

 

Тъй като зелените кафени зърна потъмняват по време на печенето, те отделят масло, наречено кофеол. Именно това придава на кафето познатия му вкус и мирис. Но излагането на въздух, влага, топлина и светлина отслабва всички тези земни вкусове. Изберете безопасен херметически затворен съд, който не пропуска светлина, и дръжте зърната си в хладен, тъмен шкаф. Експертите не са на едно мнение дали е добре да замразявате или охлаждате кафето. Но са съгласни, че всеки контейнер трябва да е херметичен.

Хляб

 

Изпечените питки имат най-добър вкус, ако ги държите някъде на хладно и ги изядете до няколко дни. Всичко, което е по-дълго, обикновено изсмуква влагата и прави хляба остарял. Съхранявайте го в оригиналната му чанта и съхранявайте в хладилника. Хлябът – нарязан или цял може да се замрази. Просто не забравяйте да го увиете херметически.

Домати

 

Тези летни култури са трудни. Доматите имат най-добър вкус, когато ги оставите на плота, но все пак хващат плесен по-бързо при стайна температура. Те издържат по-дълго в хладилника, но стават брашнести и без вкус. Ограничете престоя им в хладилника до ден-два. Сложете доматите в чисто и проветриво чекмедже в хартиена или найлонова торбичка с няколко процепа, за да не изсъхват. Или най-добре, просто им се насладете веднага, след като се приберете вкъщи.

Ядки

 

Може би си мислите, че насипната торба с орехи или кашу може да остане завинаги. Но маслото в ядките гранясва, ако те стоят твърде дълго и на топло. Ако вашия килер е хладен и сух, те трябва да са добре в херметически затворен съд за 3 месеца. Можете също така да ги оставите с черупките или  без черупки в хладилника за 6 месеца или във фризера за една година.

Листни зеленчуци

 

Спанакът, марулята, кресонът и подобни зеленчуци често се предлагат в пластмасови кутии. Или може да ги донесете у дома в найлонови торбички. Не ги прибирайте веднага в чекмеджето на хладилника. Първо увийте листата с хартиена кърпа, за да не се намокрят и да станат лигави.

Месо

свежестта на храните

 

Преработените меса като пеперони, салам и др. НЕ СА най-здравословният избор. Едно от предимствата им е, че цялата сол, захар, нитрати и други консерванти помагат да се заключи вкусът за седмица, или повече. Охладете в оригиналната опаковка, или в херметически затворен съд, за да не изсъхнат. Що се отнася до говеждото или пилешкото, продавано в тави, увийте двойно с фолио всички порции, които няма да ядете веднага. Напишете датата отгоре и я залепете във фризера. Можете да изхвърлите тавата или не.

Пресни билки

свежестта на храните

Изглежда, че никога не можем да изразходим копър, босилек или магданоз достатъчно бързо, преди те да се свият, или да загубят деликатния си вкус. Най-добрият начин да ги съхраним за няколко часа е в хладилника, увити в перфорирана найлонова торбичка, която позволява на билките да дишат. За да ги задържите дни наред, подрежете стъблата, подредете ги в стъклена или малка ваза, хлабаво покрийте с найлонов плик и охладете. Сменяйте водата всеки ден. Билки като мащерка и розмарин могат и да се сушат.

Кои храни ДА охлаждаме? 

свежестта на хранитеМлякото се пастьоризира с топлина, за да му се осигури дълъг срок на годност. Но ако не го държите на 40 градуса или по-ниска температура, бактериите могат да растат отново. Други храни, които винаги трябва да охлаждате, включват морски дарове, сирене, продукти, които вече сте нарязали, бебешка храна и отворен кленов сироп.

 

Кои храни ДА НЕ охлаждаме? 

свежестта на хранитеЛукът, чесънът, медът, тиквата и други такива сортове харесват хладно, но не и студено. Съхранявайте ги някъде на тъмно и далеч от топлина. Същото важи и за всички видове картофи. Студените температури могат да повишат нивата на захарта им. Това от своя страна може да позволи да се образува повече от възможният химикал, причиняващ рак, наречен акриламид, когато пържите или печете картофите.

Related Posts