Какво е хранителна непоносимост ?

Какво е хранителна непоносимост ?

Отдавна е известно, че консумацията на определени храни може да предизвика неблагоприятен физиологичен отговор и да доведе до големи промени върху физическото и психическото здраве на човешкия организъм. Това е още по-очевидно в днешния свят с огромното разнообразие от преработени храни, които консумираме.

Хранителната непоносимост, или ниска поносимост към храни е нежелана  физиологична реакция към определени храни, или вложените в тях субстанции /консерванти, подобрители, оцветители, овкусители и др./, която се проявява с определени симптоми и здравословни неразположения. Вреден за организма може да стане практически всеки хранителен продукт.

Почти всеки четвърти човек

проявява хранителна непоносимост. Установено е, че 45% от населението страда от някаква форма на хранителна непоносимост.

Непоносимостта към

определени храни е свързана с широк спектър от неприятни симптоми и много хронични заболявания. Симптомите не се проявяват веднага, а известно време след консумацията на храна. Този специфичен отговор не бива да се бърка с хранителната алергия, при която се развиват много бурни реакции на прекомерна имунна защита, проявяващи се чрез сериозни кожни, лигавични и дихателни симптоми.

Хранителната непоносимост, или несъвместимост се проявява чрез по-деликатни симптоми и по-плавно. Това е причината, поради която хората не подозират, че дадена храна предизвиква определен проблем.

Най-честите симптоми са от страна на:

Дихателна система- ринит, синузит,  астма;

Опорно-двигателен апарат- артрит, болки в ставите, болки в мускулите;

Храносмилателна система- повръщане, подуване на корема, спазми, гадене, запек, диария, колики;

Нервна система- мигрена, главоболие, нарушена, концентрация, настроение и поведенчески промени, депресия, безпокойство, хиперактивност, умора и отпадналост;

Кожа- Уртикария, атопичен дерматит, екзема, сърбеж по кожата и други обриви;

Метаболитна обмяна- задръжка на вода, отоци, проблеми с теглото;

Симптомите могат да се появят

до три дни след консумацията на храна и да продължат със седмици. Ето защо е много трудно да се определи храната, която може да бъде причина за появата на симптоми.

Причините за непоносимост към храни

не са напълно изяснени, но важна роля играят:

вследствие на бактериални, вирусни и паразитни стомашно-чревни инфекции, които водят до дисбиози, кандидози и др;

с алкохол, лекарства и медикаменти, като аспирин, широко употребявяните нестероидни противовъзпалителни /НСПВ/, антибиотици и др/, които нарушават  чревната микробиота;

неподходящи и вредни храни, лоши хранителни навици;

изтощава организма и намалява защитните сили, изчерпва добрите бактерии в червата и вследствие на това се получава свръхрастеж на лоши бактерии и дрожди, което води до дисбактериози и кандидози.

  • с недостатъчно производство на ензими, необходими за метаболизиране на хранителните вещества, води до симптоми, появяващи се след консумация на определени храни. Най-известна е непоносимостта към лактоза при хора, които не произвеждат достатъчно ензима лактаза, който да разгради и усвои лактозата /млечната захар/ и това води до подуване на корема и болка, диария и метеоризъм, след консумация на млечни продукти.  Непоносимостта към хистамин е друг пример и се появява, когато човек не произвежда достатъчно ензим диаминооксидаза /DAO/, отговорен за метаболизирането на хистамина от хранителни източници, което може да доведе до сърбеж, зачервяване, главоболие или уртикария;
  • към химичните стабилизатори и консерванти в храните. Сулфитите в сушените плодове, зеленчуците, виното, бирата, които могат да предизвикат задух. Моносодиевият глутамат /MSG/   в китайската храна, може да предизвика известният „синдром на китайския ресторант“ с главоболие, изпотяване, виене на свят, гадене и повръщане. Вазоактивните амини като фенилетиламин в шоколада, червеното вино, могат да предизвикат мигрена.
  • Някои нежелани реакции, свързани с храната, са резултат от неподходящ отговор от страна на имунната система и могат да бъдат категоризирани, като имунологични и са свързани с образуването на антитела имуноглобулини, чрез които имунната система на организма реагира на вещества и субстанции, които я засягат неблагоприятно. Те представляват протеини, произвеждани от специфични имунни клетки, наречени плазматични клетки, в отговор на въздействието на бактерии, вируси, гъбички, други микроорганизми и дори ракови клетки, както и на излагането на организма на различни вредни вещества и субстанции. Тези неприемливи вредни вещества и субстанции, наречени „антигени“, провокират и мобилизират имунната система да произведе противодействащи реагенти, наречени „антитела“, които да неутрализират тези неприемливи вредни вещества и съединения. При нормални обстоятелства те се свързват в неактивни комплекси „антиген-антитяло“, които след това се отстраняват от имунната система. При последваща среща на организма със съответните антигени, имунната система вече е“запомнила“ тези антигени, което дава възможност за по-бързото производство на повече антитела, което в някои случаи може да предотврати повторна нежелана реакция. Антителата също така вземат участие и в алергичните реакции, а в някои случаи могат дори да са насочени срещу собствените тъкани на тялото, както е при автоимунните заболявания.

Вече има достатъчно проучвания, които установяват, че хранителните специфични антитела,   са имуноглобулини клас G /IgG/  и симптомите на непоносимост към храни са тясно свързани с тях. Чрез изследването на IgG, се определя количеството на тези протеини (белтъци) в кръв, серум, плазма и показва различна степен на несъвместимост, която организмът има към даден продукт.