Блог

5 Признака и симптоми на дефицит на Омега-3

Защо омега-3 мастни киселини са важни за нашето здраве?

Те са важен компонент на клетъчните мембрани. Нашето тяло също се нуждае от тях, за да произвежда сигнални молекули, наречени ейкозаноиди, които помагат на нашата имунна, белодробна, сърдечно-съдова и ендокринна система да работят правилно.

Омега-3 са вид полиненаситени мастни киселини (PUFA). Важните омега-3 в храните включват ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), както и техният основен предшественик алфа-линоленова киселина (ALA).

Наличието на омега-3 дефицит означава, че тялото ви не получава достатъчно омега-3 мазнини. Това може да ви изложи на риск от негативни последици за здравето.

В тази статия ще разгледаме 5 възможни признака и симптоми на дефицит на омега-3 и как да определите дали вашият омега-3 статус е нисък и също как да увеличите приема на омега-3.

Изследванията са в ранните етапи

Признаците и симптомите, изброени в тази статия, се основават на предварителни изследвания.

Към днешна дата малко проучвания са изследвали конкретно признаците и симптомите на дефицит на омега-3. По този начин повечето от проучванията споменати в тази статия анализират нещо подобно, но и различно – ползите за здравето от омега-3.

Освен това понастоящем няма стандартен тест за диагностициране на дефицит на омега-3, въпреки че има няколко начина за анализ на нивата на омега-3.

За да получат по-ясна представа по тази тема, учените трябва да направят повече изследвания върху признаците и симптомите на дефицит на омега-3 по-конкретно, а изследователите може да се наложи да разработят по-добри тестове, за да го идентифицират.

Ето 5 потенциални признака и симптоми на дефицит на омега-3.

  1. Дразнене и сухота на кожата

Ако в тялото ви липсват омега-3 мазнини, една от първите реакции може да е върху кожата ви. Например, чувствителна, суха кожа или дори необичайно увеличаване на акнето може да е признак на дефицит на омега-3 при някои хора.

Омега-3 мазнините подобряват целостта на кожните бариери, като предотвратяват загубата на влага и я предпазват от дразнители, които могат да доведат до сухота и дразнене.

В едно малко проучване в Съединените Щати, на жени е давана дневна доза от 1/2 чаена лъжичка ленено масло, богато на алфа-линоленова киселина (ALA), в продължение на 3 месеца. Тези от тях, които са го приемали, са усетили намалена неравност и повишена хидратация на кожата с близо 40% в сравнение с тези, които са получавали плацебо.

дефицит на омега-3В друго 20-седмично проучване, е давано богато на омега-3 конопено масло ежедневно на хора с атопичен дерматит,  който причинява суха и раздразнена кожа. В резултат, участниците установили намалена сухота и сърбеж и се нуждаели от по-малко локални лекарства.

Освен това увеличаването на акнето повече от нормалното, може да е косвен признак за дефицит на омега-3 при някои хора. Проучванията показват, че омега-3 намаляват възпалението, което според учените може да предизвика акне.

Някои изследвания в САЩ показват, че приемането на добавки с омега-3 може да помогне за намаляване на акне и възпаление на кожата.

Интересното е, че някои проучвания също установяват, че приемането на добавки ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) може да намали чувствителността на кожата ви към ултравиолетовата светлина.

В същото проучване участниците, които са приемали 4 грама EPA дневно в продължение на 3 месеца, са имали 136% увеличение на своята устойчивост на слънчево изгаряне.

Като цяло омега-3 мазнините са важни за поддържането на оптимално здраве на кожата, така че ако липсват във вашата диета, може да забележите промени в кожата си.

  1. Депресия

Омега-3 мазнините са съществен компонент на мозъка и са известни с това, че имат невропротективен и противовъзпалителен ефект.

Те дори могат да помогнат за лечение на невродегенеративни заболявания и мозъчни разстройства, като болестта на Алцхаймер, деменция и биполярно разстройство.

Много проучвания показват взаимовръзка между ниски нива на омега-3 и по-високата честота на депресия.

Един анализ на 26 проучвания в САЩ, включващи 2160 участници, установява, че приемането на омега-3 добавки има благоприятен ефект върху депресивните симптоми.

По-конкретно, омега-3 добавка, която съдържа най-малко 60% ейкозапентаенова киселина (EPA), приемана в доза от 1 грам или по-малко на ден е полезна.

дефицит на омега-3 мазниниДруг систематичен преглед и анализ на  6 проучвания и 4 605 участници стига до заключението, че средният прием от 1,3 грама омега-3 на ден намалява симптомите на лека до умерена депресия сред възрастните в сравнение с плацебо.

Докато много фактори допринасят за развитието на психичните разстройства, диетата с високо съдържание на омега-3 може да помогне за намаляване на риска от някои психични заболявания.

Ако сте склонни към депресия, помислете дали не страдате от липса на Омега-3 и се консултирайте с вашия лекар за проверка на нивата и евентуално избор на добър продукт!

  1. Сухота в очите

Омега-3 мазнините играят роля за здравето на очите, включително поддържане на влага в очите и евентуално дори образуване на сълзи.

Поради тази причина много лекари предписват омега-3 добавки, за да облекчат синдрома на сухото око. Симптомите на това често включват дискомфорт в очите и дори смущения в зрението.

дефицит на омега-3 мазниниЕдно висококачествено проучване в САЩ при 64 възрастни със сухота в очите разглежда ефектите от приема на омега-3. Едната група участници консумирали две капсули дневно, всяка съдържаща 180 mg EPA и 120 mg DHA. Другата група участници вземала плацебо. След 30 дни тези, които са приемали омега-3 добавки, са имали по-малко “изпарение” на сълзи, изпитали са подобряване на симптомите на сухота в очите и повече образуване на сълзи.

Анализ на 17 проучвания, включващи 3 363 души, изследователите установяват, че приемането на омега-3 добавки значително намалява симптомите на сухота в очите в сравнение с приемането на плацебо.

За разлика от това, други проучвания са установили, че приемането на омега-3 добавки не прави разлика в симптомите на сухота в очите в сравнение с приемането на зехтин.

Ако сте забелязали повишаване на сухотата на очите, това може да е индикация, че във вашата диета липсват омега-3 мазнини.

Въпреки това, много здравословни състояния могат да допринесат за симптомите на сухота в очите. Поради това е важно да говорите с вашия лекар, ако имате сухота в очите или други симптоми, свързани с очите.

Очаквайте продължение…

Related Posts