Блог

5 Признака и симптоми на дефицит на Омега-3 -продължение

Скъпи, приятели,

представяме Ви продължение на статията за дефицит на Омега-3.

  1. Болки и скованост в ставите

Обичайно е да изпитвате болки и скованост в ставите, когато остарявате.

Това може да е свързано със състояние, наречено остеоартрит, при което хрущялът, покриващ костите, се разпада. Алтернативно, може да е свързано с възпалително автоимунно състояние, наречено ревматоиден артрит (RA).

Някои проучвания са установили, че приемането на омега-3 добавки помага за намаляване на болките в ставите и увеличаване на силата на сцепление. Изследванията също така показват, че полиненаситени мастни киселини PUFAs могат да помогнат при остеоартрит, въпреки че са необходими повече изследвания върху хора.

Освен това, изследванията показват, че омега 3 добавките могат да помогнат за намаляване на прогресивността на заболяването при хората с ревматоиден артрит (RA), както и за подобряване на симптомите.

Ако сте забелязали увеличаване на болки в ставите, или свързани артритни симптоми, състоянието на омега-3 мазнините в тялото ви може да е ниско и приемането на добавки може да помогне.

Важно е обаче да говорите с вашия лекар, ако имате болки в ставите или симптоми на артрит. Те могат да помогнат за определяне на правилното лечение.

  1. Промяна в косата

Омега-3 мазнините помагат да се задържа влагата в кожата, но също помагат да поддържате косата си здрава. Промените в текстурата, целостта и плътността на косата могат да показват недостиг на омега-3.

Едно 6-месечно проучване дава на 120 жени участници омега-3, заедно с омега-6 мазнини и антиоксиданти като ежедневна добавка. В края на проучването тези, които са приемали добавката, са имали намален косопад и повишаване на плътността на косата в сравнение с контролната група.

Едно проучване при кучета установи, че приемането на EPA и DHA подобрява състава на мастните киселини в кръвта и козината на животните. Съставът на мастните киселини, който откриха, е свързан с по-добро качество на косата.

Ако имате повишен косопад или сте забелязали, че косата ви изтънява, или се чувства суха и чуплива, приемът на омега-3 добавки може да помогне.

Как да разберем дали имаме недостиг на омега-3

Не е обичайна практика лекарите рутинно да оценяват омега-3 състоянието на човек.

Няма стандартен тест за диагностициране на дефицит на омега-3. Има обаче начини за анализ на нивата на омега-3, ако е необходимо.

Първо, лекарите вземат кръвна проба и анализират нивата на омега-3 в кръвните мазнини или кръвната плазма, които се изразяват като процент от общото количество фосфолипидни мастни киселини спрямо теглото.

Лекарите също могат да оценят непряко състоянието на омега-3, като анализират състава на мастните киселини на червените кръвни клетки. Този подход разглежда дългосрочния хранителен прием на мазнини в продължение на няколко месеца и може да даде представа за общия прием на омега-3.

Все пак е важно да се отбележи, че количеството мастни киселини в кръвта може да варира значително в зависимост от това какво сте яли последно и кога. Ето защо е препоръчително, човек да пости през нощта, преди да даде кръвна проба, за оценка на липидите в кръвта.

Известно е, че западната диета съдържа високо съдържание на наситени мазнини и ниско съдържание на ненаситени мазнини, включително омега-3 мазнини.

Сред народите, които ядат повече риба, има по-малко дефицит на омега-3.

Може да сте изложени на по-висок риск от дефицит на омега-3, ако не консумирате риба, морски дарове и хранителни източници на алфа-линоленова киселина (ALA), или не приемате добавка, която съдържа ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

дефицит на омега-3Как да подобрим нивата на омега-3 в организма си

Някои храни, като семена от чиа и други растителни храни, съдържат омега-3 мазнини и повече ALA. Рибите и други храни, които са предимно животински, съдържат повече DHA и EPA.

ALA е предшественик на DHA и EPA, което означава, че тялото ви може да превърне част от него в тези две омега-3 мастни киселини. Коефициентът на конверсия обаче е много нисък .

Поради това е най-добре да се съсредоточите върху получаването на достатъчно EPA и DHA директно от вашата диета или добавки, вместо да консумирате ALA. Мазните риби са най-добрите хранителни източници на EPA и DHA. Те включват сьомга, херинга, пъстърва, скумрия, лаврак и сардини.

Все пак трябва да включите добри източници на ALA във вашата диета. Някои от най-добрите източници на ALA включват растителни масла, ленени семена, семена от чиа и орехи.

Можете да приемате добавки DHA и EPA, приготвени с рибено масло, или масло от крил. Предлагат се обаче и веган добавки с омега-3, които извличат хранителните вещества от водорасли вместо от морски дарове. Проучванията показват, че произведените от водорасли омега-3 са ефективен начин за повишаване на нивата на омега-3 в организма.

Ако подозирате, че нивата на  омега-3 във вашия организъм са ниски, можете да увеличите хранителния им прием и да помислите за добавка. Ако сте загрижени за по-тежък дефицит, говорете с вашия лекар, който може да препоръча подходящи добавки.

дефицит на омега-3Заключение

Недостигът на омега-3 е състояние, при което тялото ви няма достатъчно налични омега-3 мазнини. Това обикновено е резултат от консумацията на недостатъчно хранителни източници на омега-3 в дългосрочен план.

Например липсата на омега-3 може да доведе до сухота, или да изостри сухата и раздразнена кожа, възпаление, изтъняване и загуба на коса, депресия, сухота в очите и болки или скованост в ставите. Изследванията, свързващи тези симптоми с дефицита на омега-3, са предварителни, затова са необходими повече изследвания.

Най-добрият начин да повишите състоянието си на омега-3 е да увеличите количеството, което получавате от храната.

Мазните риби и морски дарове са богати на омега-3 мазнините DHA и EPA, докато някои растителни масла съдържат ALA. Можете също така да получите омега-3 мазнини от добавки, направени с риба, крил или водорасли.

Ако сте загрижени за по-тежък дефицит на омега-3, най-добре е да поговорите с вашия Лекар, за да определите подходящо лечение!

Related Posts