Блог

Какво представляват плодовете на кафето?

Докато повечето хора са запознати с кафето на зърна, неговите плодове обаче не са толкова често срещани.

Получени от същото растение, плодовете на кафето традиционно се изхвърлят по време на процеса на приготвяне на кафе.

Наскоро обаче в света на здравето и уелнеса, започна да се споменава отново и се рекламира като модерна нова суперхрана, която се предлага в добавки, сокове и билкови чайове.

В тази статия ще направим преглед на хранителните и здравословни ползи от плодовете на кафето, заедно с често срещаните начини да го добавите към вашата диета.

плодовете на кафетоПлодът

Кафените плодове са вид костилкови плодове, които се произвеждат от кафеното растение.

Често се споменава с други имена, включително кафена череша, или кафено бери/кафен плод.

Плодовете обикновено са малки и зелени, като узряват в тъмночервен или лилав нюанс. Кафеното зърно се намира вътре в плода и технически се класифицира като семе.

По време на производството, зърната кафе се извличат, докато плодовете обикновено се изхвърлят.

Въпреки това, поради нововъзникващите изследвания за неговите потенциални ефекти върху здравето, плодовете кафе сега придобиват все по-голяма популярност като популярна добавка и напитка.

Ползи

Плодовете на кафето могат да бъдат свързани с няколко ползи за здравето.

  • Високо съдържание на антиоксиданти

Кафените плодове са заредени с полезни антиоксиданти и полифеноли.

Антиоксидантите помагат за неутрализиране на вредните съединения, наречени свободни радикали, които иначе могат да допринесат за увреждане на клетките и хронични заболявания с течение на времето.

По-специално, плодовете са богати на антиоксидантни съединения като рутин и хлорогенни, протокатехуинови и галови киселини.

Едно малко проучване при 20 спортисти установи, че приемането на 800 mg кафеен плодов екстракт на ден в продължение на 4 седмици подобрява антиоксидантния статус.

По същия начин, по-стари проучвания показват, че екстрактът може да подобри имунната функция и да забави растежа на раковите клетки, вероятно поради високото си съдържание на антиоксиданти.

Имайте предвид, че са необходими допълнителни проучвания, за да се изследва как антиоксидантите в плодовете на кафето могат да повлияят на човешкото здраве.

Освен това имайте предвид, че методът на обработка може значително да повлияе на съдържанието на антиоксиданти в плодовете. Например, едно изследване в епруветки показа, че антиоксидантната активност на екстрактите е до 25 пъти по-висока от тази на праховете.

  • Полза за здравето на мозъка

Обещаващи изследвания показват, че плодовете кафе, могат да помогнат за защита на мозъчната функция и забавяне на признаците на стареене.

Например, едно проучване при 71 възрастни с лек умствен спад установява, че консумацията на екстракт от плодове от кафе в продължение на 28 дни, значително намалява времето на паметовите реакции.

Друго проучване показа, че приемането на 100 mg плодов концентрат от кафе, повишава нивата на невротрофичния фактор, в мозъка BDNF (Brain-derived neurotrophic factor) – вид протеин, който е от съществено значение за оцеляването и растежа на невронните клетки в мозъка със 143% само за 2 часа.

Освен това, според преглед на 15 проучвания, хората с болестта на Алцхаймер имат по-ниски нива на BDNF. По този начин, плодовият концентрат от кафе може да играе роля в управлението, или лечението на това състояние.

Въпреки това, все още са необходими допълнителни проучвания, за да се разберат по-добре потенциалните ползи от плодовете за кафе за здравето на мозъка.

  • Стимулира загубата на мазнини

Въпреки че изследванията по темата са ограничени, някои изследвания показват, че плодовете от кафе и неговите компоненти могат да насърчат загубата на мазнини.

Например, в едно изследване екстрактът от плодовете на кафето стимулира разграждането на мастните клетки, като същевременно потиска производството на нови мастни клетки.

Плодовете също така са богати на хлорогенова киселина, която е проучена за способността му да насърчава загубата на тегло и да стимулира изгарянето на мазнини.

В едно 6-седмично проучване при мишки, хранени с диета с високо съдържание на мазнини, хлорогеновата киселина предотвратява наддаването на тегло и мазнини.

По същия начин, в 12-седмично проучване при 150 души с наднормено тегло, пиенето на кафе, обогатено с хлорогенова киселина, значително намалява както телесните, така и коремните мазнини, в сравнение с контролната група.

Независимо от това, имайте предвид, че настоящите изследвания се ограничават най-вече до лабораторни изследвания и проучвания върху животни, които оценяват ефектите на силно концентрирани екстракти. В крайна сметка са необходими повече изследвания, за да се определи как консумирането на плодове от кафе може да повлияе на загубата на тегло и мазнини при хората.

плодовете на кафетоНедостатъци

Въпреки че изследванията за дългосрочната безопасност на плодовете от кафе все още са ограничени, обикновено се считат за безопасни, ако се консумират умерено.

В едно проучване върху животни, плодовете на кафето се понасят добре и не се свързват с никакви неблагоприятни ефекти при приложение на плъхове, дори при относително високи дози.

Само имайте предвид, че плодовете от кафе съдържат кофеин. Въпреки че точното количество варира в зависимост от конкретния продукт, дозировката и формата, повечето продукти съдържат около 5–20 mg кофеин на порция.

Това е значително по-малко от обикновеното кафе, което обикновено съдържа около 96 mg кофеин на чаша (240 ml). Ако обаче сте чувствителни към кофеина, или ограничавате приема си, това все пак е фактор, който трябва да имате предвид.

Начини на използване

Кафените плодове са широко достъпни в здравните магазини и аптеките. Може да се намерят в няколко форми, включително течни екстракти, таблетки и капсули.

Плодът също често се добавя към добавки, предназначени за подобряване на здравето на мозъка и повишаване на енергийните нива, обикновено заедно с комбинация от други плодови екстракти.

Проучванията показват, че дози от 100–800 mg на ден може да са безопасни и да се понасят добре. Понастоящем обаче няма официална препоръчителна доза за тези добавки.

Също така си струва да се спомене, че плодовете от кафе понякога се срещат в напитки, като смеси от сокове, както и се използват за приготвяне на чай от кафени плодове ​​(известен също като каскара), вид билков чай, приготвен от изсушените кори на плодовете на кафето.

Освен това се добавя към някои продукти за грижа за кожата и се прилага локално за намаляване на възпалението и подобряване на текстурата на кожата.

Необходими са обаче повече изследвания, за да се оцени как плодовете от кафе могат да повлияят на здравето на кожата.

Ако страдате от някакво здравословно състояние, или приемате лекарства, не забравяйте да говорите с вашия лекар, преди да започнете да приемате кафени плодове.

Заключение

Кафените плодове са плодовете на растението кафе.

Проучванията показват, че той е богат на антиоксиданти и може да бъде от полза за мозъчната функция и загубата на мазнини.

Предлага се в няколко различни форми и често се приема като добавка, или се добавя към билкови чайове и сокове.

И все пак, изследванията върху безопасността и дългосрочните ефекти върху здравето от консумацията на плодове от кафе са ограничени, така че не забравяйте да говорите с вашия лекар преди да приемате тези добавки.

Related Posts