Блог

Една ябълка на ден държи затлъстяването далеч

Неслучайно е казано „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен.“ Хапването на една ябълка  всеки ден намалява риска от развитие на рак, диабет, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Но сега трябва да добавим още едно нещо към този списък, тъй като е установено, че несмилаемите съединения, присъстващи в ябълките, могат да предотвратят затлъстяването. Това е още едно добро предимство свързано с микробиома и полезните бактерии, присъстващи в червата ви.

една ябълка всеки ден

Учените от Вашингтонския държавен университет (WSU) са извършили експеримент върху две групи мишки: едните затлъстели, а другите слаби. На затлъстелите мишки е била давана храна с високо съдържание на мазнини, а на слабите мишки – стандартна. След като е взета проба за анализ на чревните им бактерии е установено, че дебелите мишки имат по-голям бактериален дисбаланс в сравнение с по-слабите  мишки. След това затлъстелите мишки са били хранени със седем различни сорта ябълки: Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, McIntosh и Red Delicious. След повторно изследване на чревните им бактерии е открито, че бактериалната им среда е напълно променена.

От тези констатации учените стигат до извода, че небалансираните чревни бактерии, открити при хора със затлъстяване,  могат да предизвикат възпаление в организма. В резултат, на което, метаболизмът е нарушен и може да се предизвика инсулинова резистентност и високи нива на захар в кръвта.

Заключение

Няма човек на който да не му се  прияжда по нещо между основните хранения, ето затова хапването на една ябълка всеки ден ви предпазва от консумацията на вредна храна между тези храненията. Когато изядете ябълка, ще се почувствате заситени и ще стабилизирате чревните бактерии, а освен това ви помага и да отслабнете.

Така, че какво чакате?

Яжте по една ябълка всеки ден, за да бъдете здрави и да контролирате килограмите си.

една ябълка всеки ден

Related Posts