Блог

8 неща, с които да заобичате повече себе си и да благодарите на тялото си!

Учим се да казваме вълшебната думичка „благодаря“ на другите още в ранно детство.  Но колко често благодарим на себе си? Доволни ли сме от това, което сме, показваме ли на тялото си колко го обичаме?

Оказва се, че да благодарим на себе си е едно от най-важните неща, които можем да направим! Обществото ни кара да се подчиняваме на стандарти – за красота, за работа, постижения, мода и какви ли още не. И така значението на думата „ благодаря“ някак си не идва естествено, преследвайки нечии стандарти и норми на поведение.

Затова ще споделим с вас 8 прекрасни навика,  с които да превърнем любовта към себе си и тялото си  в основна концепция –  за да променим своята позиция в обществото, за да бъдем по-щастливи и по-здрави.

Защото тази думичка „благодаря“ може да донесе удовлетвореност, спокойствие, да ни помогне да намерим истинското си „Аз“, да се вслушаме в него и да намалим темпото на нещата, които се случват, за сметка на по-качествени и силни за нас такива.

1.Медитация

Медитацията е добър начин да се балансирате. Когато ежедневието е стресиращо и умът ви препуска по хиляди задачи, винаги можете да разчитате на  медитацията. Това е прекрасен метод, който не изисква подготовка и може да се прави на всяко място, което позволява да „изключите“ захранването. Всичко, от което се нуждаете е е да намерите тихо, удобно и уютно пространство, да затворите очи и просто да дишате.

Ако не знаете откъде да започнете, или просто предпочитате медитация с инструктор, има много приложения и клипчета, от които да почерпите вдъхновение. В Интернет може да откриете различни по дължина медитации от 5 до 60-минутни или по-дълги, които да ви помогнат да се отпуснете и балансирате.  Ако правите медитация ежедневно, това неминуемо ще доведе до невероятни ползи за цялото ви тяло и дух – ще се успокоите, ще бъдете по-балансирани, ще възприемате нещата различно, ще подобрите цялостно здравето си.

2.Осъзнато движение

Движението на тялото ни по съзнателен начин е много по-различно от упражнения или тренировки. Тук не става дума да се принудим да правим нещо, което не обичаме, а с това как да настроим тялото си и да го попитаме от какво има нужда. За някого това може да е разходка с кучето навън, за друг енергизиращ джогинг, за трети убийствена крос- фит тренировка, за четвърти игра с децата. Независимо кой е вашият модел на активност – от съзерцаване на природата, цветята, дърветата и красотата наоколо, до натоварващи активности – правете го осъзнато. Правете го, както го обича тялото ви, а не защото някой е казал, че е полезно и модерно! Изборът е огромен. Бъдете настоящи и осъзнати!

3.Добро четиво

Когато повечето от нас започнат да изследват любовта към себе си и нуждите на тялото си, няма да знаят какво точно означава това. Да обичаш някого е лесно, но как обичаме себе си? Когато ни липсва нещо, може да се обърнем и към литературата. Има толкова много книги по темата, единственото, което трябва да направите е да влезете в книжарницата. Проучете внимателно и вижте какво ще привлече вниманието ви.

3.Обградете се с щастие

Къде прекарвате по-голямата част от времето си? На работното бюро, в колата,  вкъщи? А усещате ли изблик на радост, когато наблюдавате заобикалящата ви среда? Ако отговорът е „Не“- то създайте си среда на щастие вие! Ако любимото нещо са красивите цветя – заобиколете се с тях, ако са снимки на любими хора – поставете ги на видно място,  етерични масла, свещи, книги? Направете си този акт на любов към себе си, създайте си комфортна среда, домашен или друг уют- всичко, което носи радост и щастие!

4.Помолете за помощ

Любовта към нас самите може да изисква помощ. Когато ви е трудно, ще се изненадате, че повечето хора искат да бъдат точно до вас. Може да е трудно да бъдеш уязвим и да поискаш помощ, но един от най-добрите начини да преминеш през трудните моменти е да получиш нечия подкрепа. Не е въпроса да преживяваме сами. Искането на подкрепа е подарък към нас самите – не се срамувайте да пожелаете такава.

5.Открийте своето блажено място

Всеки от нас има най-вероятно място, където отивайки се чувства блаженно?  Помислете къде обичате да ходите. Разходка по плажа ли е? Излет с приятели? Клас по йога? Урок по рисуване?

Любовта към себе си е е начин да напълним собствената си чаша. Когато чашата ни е пълна, можем по-добре да общуваме с другите.

6.Забавете темпото

Яжте бавно. Вкусете истински храната, насладете се на всяка хапка, дъвчете бавно, усещайте вкусовете. Не го правете машинално.

Дишайте

През деня си отделете няколко минути, за да дишате. Поемете 10 пъти дълбоко въздух и се фокусирайте върху тялото си. Правете упражнения с дишане ежедневно.

Почивайте. Ако тялото или умът ви са прекалено изтощени, дайте им това от което се нуждаят. Легнете си рано, вместо да миете съдовете, пропуснете тренировка, ако не чувствате сила, оставете тялото да си почине. Понякога то има нужда да не прави нищо, не го насилвайте.  Вие сте господари,  просто го слушайте и го обграждайте с любов.

7.Говорете на себе си

Всеки от нас се поглежда в огледалото ежедневно. Когато го правите, не критикувайте! Дори да сме изтощени, недоспали, с някоя пъпка в повече, без прическа и усмивка, направете следното:  погледнете се в огледалото, погледнете се в очите и кажете „Обичам те“. Направете го, дори да се чувствате глупаво! Доказано е, че саморазговорът работи. Можете също така да поставите няколко бележки на огледалото си с положителни, любящи мисли. Събуждането всеки ден с мило и любящо послание към нас самите и тялото ни променя отношенията, които имаме със себе си по най-положителния начин.

да благодарим на себе си8.Благодарност

Когато се събуждате всяка сутрин и всяка вечер, преди да заспите, запишете три неща, за които сте благодарни. Това е красив начин да покажете на себе си и живота, колко ги цените и обичате. Това е идеалният момент да благодарим на тялото си!

И не забравяйте, че любовта към нас самите изисква време. Както всяка друга връзка в живота ни, и тази с нас самите изисква възпитание, търпение и доброта. Има много начини да практикуваме любов към себе си и това са само малка част от тях. Открийте тези, които ви карат да се чувствате радостни и здрави – в ума, тялото и душата ви.

Related Posts