Често Задавани Въпроси

Тук може да намерите отговори на едни от най-често задаваните въпроси.

Ако все пак, не намерите вашият въпрос тук, можете по всяко време да се свържете с нас.

Хранителната алергия обикновено е бърза и тежка имунологична реакция към

храна, включваща повишаване на нивата на IgE антитела.

Хранителна непоносимост обикновено е хронична , дългосрочна имунологична реакция към храна, включваща повишаване на нивата на IgG антитела , или дължаща се на друга причина.

Хранителната алергия е бърз имунен отговор тип I към консумацията на специфична храна, към която човек преди това е бил сенсибилизиран. Това може да бъде много тежка, животозастрашаваща реакция, която обикновено се случва в рамките на минути след консумация на храната и включва IgE антитела, които задействат освобождаването на хистамин и други възпалителни фактори след поглъщане на хранителния алерген. Най-честите признаци и симптоми на хранителна алергия включват изтръпване, подуване и сърбеж в устата, уртикария, сърбеж или екзема. Подуване на устните, лицето, езика и гърлото или други части на тялото. Наложителна е спешна медицинска помощ. Хранителните алергии към IgE засягат много малка част от населението, въпреки че броят на засегнатите се увеличава.

По-малко от 2% от населението страда от хранителни алергии, но е установено че 45% от населението страда от някаква форма на хранителна непоносимост!

Хранителните непоносимости попадат в две групи, според механизма на възникване и се проявяват, чрез по-деликатни симптоми, по-плавно и по-късно във времето.

В първата група, са реакциите, в които имунната система не участва и хранителната непоносимост е резултат от ензимен дефицит, химическата чувствителност, възпалителни процеси, стрес и др.

Във втората група са имунологично медиираните реакции на хранителна непоносимост, които са резултат от неподходящ отговор от страна на имунната система. Имунологичните непоносимости към специфични храни са свързани със специфични за храната IgG антитела, тъй като производството на антитела е един от начините, по които имунната система реагира на вещества, които влияят неблагоприятно върху нея. Имунно медиирана IgG хранителна непоносимост към хранителни протеини, е имунен отговор с отложено начало тип III, не е животозастрашаваща и чрез идентифициране и елиминиране на задействащи храни проучванията показват, че симптомите обикновено се подобряват в рамките на 3 месеца след елиминирането.

Обикновено храните се разграждат по време на храносмилането до техните компоненти, напр. аминокиселини, глицериди и др. Те преминават безобидно през червата в кръвта. Въпреки това, понякога малки фрагменти от частично усвоявани или неразградени храни са в състояние да преминат през червата в кръвообращението, където се разпознават от имунната система като „чужди“. Имунната система реагира, като изработва IgG антитела към тези храни.

Когато храната кара тялото да произвежда високи нива на IgG, тези антитела се комбинират с протеина в храната и образуват „комплекс антиген-антитяло“. Тези комплекси обикновено се елиминират от други клетки в имунната система. Ако обаче имунната система е претоварена, тези неразтворими молекули се отлагат в тъканите, причинявайки хронично възпаление и последващи симптоми.

Някои хора имат високи нива на IgG към определени храни, но нямат никакви симптоми. Това най-вероятно се дължи на това, че имунната им система е изключително ефикасна за изчистване на комплексите антиген-антитяло, преди те да имат възможност да бъдат отложени в тъканите и да причинят проблем. Макар че е вярно, че някои общи храни обикновено показват положителен резултат, напр. пшеница, млечни продукти, соя. Причината за това е, че тези храни се консумират редовно и заедно с храносмилателните проблеми, това може да увеличи вероятността за реакция към тях.

Елиминационната диета винаги ще бъде златният стандарт и ползата от извършването на Food Test 220+  за непоносимост към храни е, че ще може бързо да покаже, кои от храните, които се ядат редовно, са потенциален проблем. В допълнение, тестът е в състояние да подчертае по-необичайни храни, които човек може би не е обмислял да премахне от диетата си.

Food Test 220+ може да докаже хранителна алергична непоносимост, към определени храни, но не може да докаже хранителна алергия, въпреки че е имунологичен тест. Той определя нивта на IgG антитела, които са характерни за  алергии от бавен тип, каквато е хранителната алергична непоносимост, с имунен отговор с отложено начало тип III, която се развива от часове до дни и не е животозастрашаваща.

Хранителната алергия е имунологична реакция от бърз тип, с бърз имунен отговор тип I, към консумацията на определена храна, към която човек преди това е бил сенсибилизиран и е свързана с повишаване на нивата на IgE антитела. Обикновено е бърза и тежка реакция, която се развива минути до час, след прием на провокиращата храна и може да бъде животозастрашаваща /вижте статията за „Хранителна алергия, или хранителна алергична непоносимост?!“/. Ако развивате такава бърза реакция, е необходимо да се обърнете към специалист- алерголог и да направите съответните тестове за алергия.

Обикновено тестът показва висока непоносимост към повече храни. В тези случаи е препоръчително да елиминирате поетапно храните, които вашият организъм не толерира.

  • най- напред премахнете първите 5 храни, към които имате най-силна непоносимост, за период около 3 месеца;
  • намалете честотата, с която консумирате останалите храни, които не толерирате.  Например, ако сте тествали положително някои плодове, като портокал, нар, смокиня, или други, тогава ги консумирайте веднъж седмично, но въведете други плодове в диетата си;
  • разполагате с ръководство на пациента за диетичен план, което може да ви помогне да вземето правилно решение и, което можете да поискате тук;

Ако от няколко месеца избягвате определени храни, е възможно да откриете отрицателна реакция към тези храни. IgG антителата остават в кръвообращението за около 21 дни и, ако искате  отново да направите теста, е препоръчително, да се храните, както обикновено, така че да не се появят фалшиво отрицателни резултати.

Ако имате диагностицирана хранителна алергия или подозирате, че сте алергични към определена храна и я избягвате, НЕ ТРЯБВА да въвеждате отново в диетата си храна, която може да предизвика алергична реакция.

Дългосрочната употреба на имуносупресори може да повлияе на резултатите от теста, тъй като те инхибират /подпискат/ производството на антитела. 

Антибиотиците могат да повлияят чревната прапускливост и може да се получи положителен резултат към по-голям брой храни. Препоръчително е да минат поне 6 седмици след антибиотичната терапия, преди да си направите теста на Foodprint.

Тъй като отнема около 1 година, за да се развие напълно имунната система на детето, не e препоръчително да се тестват деца на възраст под 2 години. Под тази възраст може да се тества майката, тъй като IgG антителата преминават през плацентата, както и в кърмата и така това може да обясни защо децата могат да имат повишени IgG антитела към храни, които тепърва трябва да бъдат включени.

Не се препоръчва тест за непоносимост към храни по време на бременност, тъй като имунната система е подтисната. 4-6 седмици след раждането имунитетът се възстановява и тогава тестът би могъл да бъде направен.

Млякото без лактоза не съдържа лактоза. Това е млечна захар, която може да причини храносмилателни проблеми, ако човек има непоносимост към лактоза и не може да разгради лактозата в храносмилателната система поради ензимен дефицит.

Food Test 220+  анализира имунния отговор към хранителните протеини и повечето животински млека съдържат форма на казеин, един от ключовите млечни протеини. Дори млякото без лактоза съдържа казеин и други млечни протеини, така че не е препоръчително да пиете мляко без лактоза, ако сте позитивни към кравето и други животински млека. Установено е, че камилското мляко се понася по-добре от другите животински млека, тъй като казеиновата молекула в камилското мляко е малко по-различна, което може да обясни, защо по-лесно поносимо.

Доказано е обаче, че индивиди с непоносимост към лактоза понасят киселото мляко и ацидофилусовото мляко по-добре от другите млечни продукти, въпреки че тези продукти съдържат значително количество лактоза. Това може да се дължи на ферментирали продукти, притежаващи присъща лактазна активност, което подпомага метаболизма на лактозата в тънките черва.

Cola Nut е подобрител на вкуса, който може да се използва в търговски преработени храни, като печива – торти, бисквити, хляб, сладкиши, както и сладоледи, десерти и други преработени храни. Използва се в много малки количества, така че не е необходимо да бъде етикетиран в съответствие с действащите закони за етикетиране на храните. За да избегнете това, приготвяйте домашно изпечени торти, бисквити, сладкиши, хляб и направете свои собствени сладоледи и десерти.

Агар Агар е растително водорасло, което се използва, като желиращ агент в много търговски обработени храни, като торти, желета, бонбони, сладолед, десерти и мусове, намиращи се в ресторанти, супермаркети и кафенета.

Глиадин е гликопротеин, съдържащ се в глутена (който се намира в редица житни и зърнени култури), водещ до развитието на възпалителни промени  и атрофия на тънкочревната лигавица, намалена ензимна активност и нарушена способност за всмукване на хранителните вещества, която се проявява с множество диарични изхождания и силно отслабване на тегло. Когато заболяването се прояви в ранна детска възраст се нарича цьолиакия, а когато се прояви при възрастни – глутенова ентеропатия.

За да се установи дали има чувствителност към глутен, глиадин се отстранява от стандартизираните хранителни екстракти, които се използват за теста и се тества индивидуално.

Ако тестът за Глиадин  не е положителен, но към други зърнени храни има положителна реакция, тя  може да се дължи на някой от другите протеини, намиращи се в тези зърна.

Ако тестът за Глиадин   е позитивен, тогава се препоръчва да се премахнат всички съдържащи глутен зърна от диетата.

Ако антителата срещу Глиадин   са повишени, това не означава непременно, че  се касае за цьолиакия, или глутенова ентеропатия, тъй като някои хора могат да бъдат чувствителни към глутен, но нямат увреждане на чревната стена, доказано с  биопсия. Това състояние е известно като чувствителност към глутен. Но е препоръчително да се направят допълнителни изследвания за доказване на цьолиакия, или  глутенова ентеропатия.

Тестът за непоносимост към храни е измерване на антитела по отношение на специфични протеини, които се намират в храните и има групи храни, които съдържат същите протеини, но в различни концентрации. Например, грахът, бобът и гинкото, както и други бобови култури, съдържат в различни концентрации еднотипни протеини, за които е установено, че причиняват извънреден имунен отговор. Това е известно като кръстосана реакция. Също така, много преработените храни, съдържат съставки, които не се познават. Затова и добре, винаги да се проверяват етикетите на храните, тъй като в е бъде изброено всичко, което представлява повече от 1% от обема на тази храна. Например, безглутеновите брашна, често могат да съдържат смес от брашна, като оризово брашно, брашно от тапиока или амарант.

Повечето хора ще открият, че след елиминационната диета, техните симптоми се подобряват и се чувстват по-добре, така че повторният тест ще бъде допълнително прецизиране, но не е задължителен.

Ако, след като промените диетата си според резултатите от теста за 3 месеца, не усетите подобрение на симптомите, консултирайте се с вашия лекар по медицина, тъй като състоянието ви може да не се дължи само на хранителна непоносимост и са необходими допълнителни изследвания.